Doseganje večje varnosti na spletu

Za varno brskanje po spletu Chrome označi varnost povezave z ikono v naslovni URL vrstici. Do sedaj Crome HTTP protokola ni izrecno označeval kot nezavarovanega, z januarjem 2017 pa bo brskalnik Chrome vse spletne strani, ki za prenos občutljivih podatkov (podatkov kreditnih kartic in gesel) namesto varnega (HTTPS) protokola, pri katerem se podatki šifrirajo, uporabljajo nezavarovan HTTP protokol, označila kot »nezavarovano povezavo« (angl. not secure). Kot so navedli je to le začetek dolgoročnega načrta, da na koncu vse strani s HTTP protokolom označijo kot nezavarovane oz. nezaščitene.
 
Chrome trenutno HTTP povezave označuje z nevtralnim indikatorjem, ki pa uporabniku ne prikaže dejanskega pomanjkanja varnosti pri takšnih povezavah. Spletne strani, ki delujejo preko HTTP protokola, namreč niso zavarovane in ne nudijo zaščite pred nepooblaščenimi dostopi in zlorabo podatkov.

Velik delež spletnega prometa se je že prenesel na HTTPS in ta delež vztrajno narašča. Pred kratkim je bil dosežen pomemben mejnik, saj je bilo več kot polovico prek Chrome naloženih spletnih strani prenesenih s HTTPS protokolom. Prav tako je od februarja 2016, ko je bilo izdano HTTPS poročilo, že 12 od TOP 100 spletnih strani, spremenilo privzet protokol iz HTTP v HTTPS.

Študije so pokazale ne samo to, da uporabniki manjko ikone »varno« ne dojemajo kot grožnjo, temveč , da uporabniki pogosto postanejo celo »slepi« za opozorila, ki se pojavljajo prepogosto. Zato Chrome želi načrt, da spletne strani, ki uporabljajo HTTP protokol, bolj jasno in natančneje označi kot nezavarovane, sicer izpeljati postopoma, vendar s čedalje bolj zaostrenimi kriteriji. Tako bo z januarjem 2017 Chrome 56 vse strani s HTTP protokolom, ki uporabljajo obrazce za vnos gesel ali podatkov s kreditnih kartic, označil kot nezavarovane, zaradi posebno občutljive narave podatkov, ki jih obravnavajo.V naslednjih korakih, se bodo opozorila glede HTTP protokola le še stopnjevala, tako bodo v drugem koraku na vrsti spletne strani, ki uporabljajo HTTP protokol v skritem načinu (angl. Incognito mode), pri katerem imajo uporabniki večje pričakovanje, da so varni. V zadnjem koraku pa imajo v načrtu označiti kot »nezavarovane« VSE strani, ki uporabljajo HTTP protokol in spremeniti  indikator varnosti v rdeč trikotnik, ki je sedaj v uporabi pri prekinjeni povezavi preko HTTPS protokola.


« nazaj na seznam

Prosto delavno mesto - razvijalec/ka

Iščemo osebo za projektna dela na področju programiranja z možnostjo kasnejše redne zaposlitve.

Kdo ima najstarejšo spletno stran v Sloveniji?

Ali veste, kdo ima najstarejšo spletno stran v Sloveniji? Pomagajte ga najti, nagradili ga bomo!

Koraki do učinkovitega spletnega nastopa

Postopek nastopa na spletu je dokaj obsežen in vsebuje veliko pomembnih podrobnosti, ki znatno vplivajo na vašo »e-podobo«.

Samo še nekaj podatkov potrebujemo

In vaša nova pot se lahko prične

Vaše ime: *
Vaš elektronski naslov:*
Vaš telefon:
Zadeva:*
Sporočilo / vprašanje :*

Vaši podatki so pri nas varni