Blog

Spremljajte naše koristne nasvete in aktualno ponudbo.

Digitalne preobrazbe - nove možnosti tudi za turizem

Digitalna tehnologija je globoko posegla v naša življenja. Skorajda ni področja, kjer se digitalizacija ne bi vsaj pojavila, če ne že močno uveljavila. Strokovnjaki napovedujejo, da naj bi kar 80 % prebivalstva EU do leta 2030 imelo osnovne digitalne spretnosti in znanja.

Digitalna strategija EU

Ob vsem tem smo si v Evropi zadali cilj t.i. digitalne strategije EU, ki naj bi zagotovila, da bo digitalna preobrazba koristila državljanom in podjetjem ter da bo pripomogla k doseganju cilja podnebno nevtralne Evrope do leta 2050.

Vse skupaj je že podprto z zakonodajo, in sicer so stopili v veljavo 3 pomembni akti: Kakšne spremembe torej že doživljamo in kako lahko skupaj in vsak posebej zagotovimo, da bo ta sprememba prinesla koristi za vse? Poglejmo si primer turizma.

Digitalizacija je neizogiben pojav tudi v turizmu 


Turizem je bil eden prvih sektorjev, ki je digitaliziral poslovne procese v svetovnem merilu, saj je z uvedbo spletnih rezervacij letov in hotelov postal digitalni pionir. Ko sta informacijska in komunikacijska tehnologija postala globalni pojav, je bil turizem dosledno zgodnji uporabnik novih tehnologij in platform.

Pandemija Covid-19 pa je naša življenja popolnoma spremenila. Čas karantene nas je spodbudil, da smo stvari ponovno ovrednotili. Podjetja, ki so razvila spletne distribucijske kanale za svoje storitve ali izdelke, so posledice koronavirusa sicer občutila, vendar v precej manjši meri kot ostali. 

Tako nepričakovano obdobje, kot je čas pandemije, pa je le še potrdil, da se morajo številna podjetja digitalizirati. V panogi, kot je turizem, seveda ne moremo potovati preko spleta, vendar je veliko procesov, ki jih je mogoče racionalizirati s pomočjo spleta. Izboljšamo lahko udobje storitev, komunikacijo in povečamo prodajo. Prav tako lahko ponudbo personaliziramo in se stranki približamo tudi individualno.

Personalizirana ponudba


V 21. stoletju si prizadevamo za edinstvenost. Vsaka stranka želi biti obravnavana individualno in vse bolj priljubljene so tudi turistične ponudbe po meri. S personalizirano ponudbo se stranke počutijo počaščeno, nekaj posebnega. Doživetje sodobnega turista je pomembneje kot kdajkoli prej, saj so mu zaradi digitalizacije in personalizacije pisana na kožo. 

Digitalizacija turizma v Sloveniji

Niso se spremenile le navade turistov, modernizirali so se tudi mnogi poslovni procesi. Digitalna preobrazba je tako nujna tudi v turizmu, saj lahko prispeva k doseganju višje dodane vrednosti panoge, maksimizacije koristi za vse deležnike in nenazadnje gostom ponudijo odlično uporabniško izkušnjo. 

Na pomembnost digitalnega preboja v slovenskem turizmu pa opominja tudi nedavno predstavljena strategija digitalne preobrazbe slovenskega turizma 2022–2026. Njena vizija je, da Slovenija postane vzorčni primer pametne destinacije, ki krepi in spodbuja razvoj trajnostnih, butičnih, personaliziranih in inovativnih doživetij. Gre za prvi tovrsten strateški dokument v Sloveniji, ki v vse bolj digitalni sedanjosti vidi številne priložnosti.

Digitalna transformacija kot pika na i

Kljub digitalni transformaciji turizma pa moramo tudi v prihodnje poskrbeti za gostoljubnost, prijazno dobrodošlico, ustvarjalnost pri izpolnjevanju visokih pričakovanj gostov. Digitalni turizem naj bo pika na i vsega lepega in dobrega, kar ima slovenski turizem ponuditi.


Če ste pripravljeni, da digitalizirate svoje poslovanje, pišite nam. Z veseljem bomo z vami zavihali rokave!

Ekipa ETREND, 7. februar 2023

S preobrazbo tradicionalnih procesov v digitalne rešitve lahko podjetja izboljšajo svoje delovanje, prihranijo čas in povečajo učinkovitost.

Uporabniška izkušnja spletnega mesta postaja ključni element poslovnega uspeha

Katere tehnologije se najbolj uveljavljajo? Kateri so najpomembnejši trendi, na katere se morajo vodje podjetij pripraviti?

Kateri trendi digitalnega marketinga se bodo pojavili v letu 2023? Kako lahko mala podjetja te trende izkoristijo v svojo korist? Kako pridobiti pomoč pri digitalnem marketingu?

Plesno društvo Imani

Dolenjske Lekarne

Vulkanizerstvo Furlan

TEVE PTUJ

Butters

KOLESARSKI CENTER SEVNICA

Gostilna Strniša

Komunala Brežice

BubkaBar

Ošterija Debeluh

Blooming

ABC NET

Restavracija Amor

POLYMER GROUP

Mplus 2000

VIVO catering

Trendlight

TOMAS TRANS

SB Novo Mesto

Hiša Linhart

Rofi shop

KOČEVAR IN SINOVI

Okusi Posavja

Obzorje

BikeBrothers

Gurman

VISIT KRŠKO

Portal Dogaja.info

STOPAR DESIGN

Tinex

Plus Rešitve

Univerzal

Kovinocrom

Jaka&i

Hotel Leonardo

ZD Novo Mesto

Parketarstvo Ravbar

Predikat

naino

AlpeadriaBooker

SKIRO INŽENIRING

Digitalni turizem

<
>
16
16let izkušenj
200 +
200+uspešnih projektov
200 +
200+poslovnih partnerjev
×